De Beste Opbergers

Veelgestelde vragen

Welkom bij de veelgestelde vragen afdeling van De Beste Opbergers, de ultieme bron voor antwoorden op al je vragen. Met een uitgebreide database van informatie voorzien we gebruikers van de beste antwoorden op hun vragen. Ons doel is het mensen gemakkelijker te maken om snel en accuraat antwoorden op hun vragen te vinden. We streven ernaar de best mogelijke antwoorden te geven. Aarzel niet om contact op te nemen, we zijn er om je te helpen!

Naar het contactformulier

Er zijn verschillende soorten opbergoplossingen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Self-Storage Units of Faciliteiten: Self-storage units of faciliteiten bieden veilige opslag voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik. Je kunt kiezen uit verschillende maten en stijlen, afhankelijk van je behoeften.

 2. Draagbare en modulaire opslagcontainers: Draagbare en modulaire opslagcontainers kunnen worden verplaatst wanneer nodig, waardoor ze een geweldige optie zijn voor kantoren en bedrijven die flexibiliteit nodig hebben.

 3. Opbergsystemen: Opbergsystemen zijn ideaal voor het organiseren en opbergen van spullen in huis of op kantoor. Ze zijn er in verschillende stijlen, vormen en maten voor elke ruimte.

 4. Kast organisatoren: Kastorganisatoren helpen om spullen georganiseerd en gemakkelijk toegankelijk te houden. Ze bestaan meestal uit planken en stangen, en zijn er in verschillende maten en stijlen.

 5. Opbergkasten: Opbergkasten bieden veilige opslag voor grotere voorwerpen en documenten die uit het zicht bewaard moeten worden. Je kunt kiezen uit verschillende materialen en sluitmechanismen, afhankelijk van je behoeften.

 6. Containeropslag: Containeropslag is een geweldige optie voor het opslaan van grote voorwerpen zoals meubels, kampeeruitrusting of sportspullen. Deze containers kunnen gehuurd of gekocht worden en zijn er in verschillende maten.

Het creëren van een veilige opslagoplossing begint met het kiezen van het juiste product. Zoek naar functies als sterke versleuteling, veilige authenticatie en automatische back-ups. Je moet ook overwegen waar je gegevens worden opgeslagen en hoe vaak er een back-up wordt gemaakt. Het opslaan van je bestanden op een externe harde schijf is een goede optie, omdat het je gegevens veilig houdt voor brand en andere milieurampen. Zorg er bovendien voor dat je gekozen product goed wordt onderhouden en regelmatig wordt bijgewerkt om je bestanden maximaal te beveiligen.

RAID staat voor Redundant Array of Independent Disks en is een ontwerp en architectuur die gebruikt wordt om de betrouwbaarheid en prestaties van gegevensopslag te verhogen. RAID wordt vaak gebruikt om de beschikbaarheid en opslagprestaties van computersystemen te verhogen. Hierbij worden twee of meer schijven gecombineerd om redundantie en hogere prestaties te verkrijgen. In een RAID configuratie worden meerdere harde schijven aangesloten op een controller om een enkele opslag te vormen met een enkel bestandssysteem. Met deze configuratie kan de software een fout in één harde schijf detecteren en gegevens van de andere harde schijf herstellen om een minimale onderbreking te garanderen. RAID wordt vaak gebruikt als opslagoplossing in servers, externe opslagsystemen, multimedia-opslag en opslag van grote hoeveelheden gegevens.

Solid-state drives (SSD's) en harde schijven (HDD's) zijn beide apparaten voor gegevensopslag die vaak in computers worden gebruikt. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat SSD's geen bewegende delen hebben en in plaats daarvan aangesloten flash-geheugenchips gebruiken die gegevens opslaan op halfgeleiders. HDD's daarentegen gebruiken draaiende schijven van metaal of glas die gegevens magnetisch opslaan.

SSD's zijn veel sneller dan HDD's, met lees/schrijfsnelheden die tot 500 keer sneller zijn. Bovendien zijn SSD's betrouwbaarder, zonder bewegende delen die slijten, waardoor ze veel langer meegaan. Aan de andere kant zijn HDD's meestal voordeliger, met lagere gemiddelde kosten per gigabyte.

Samengevat bieden SSD's snellere prestaties en een langere levensduur, terwijl HDD's meer waar voor hun geld bieden.

Opslagsnelheid en -capaciteit kunnen je computerervaring aanzienlijk beïnvloeden. Met snellere opslagapparaten, zoals solid state drives (SSD's), kun je soepeler en sneller opstarten en bestanden openen. Meer capaciteit voor je opslagschijven kan ook zorgen voor snellere laadtijden voor grotere mediabestanden zoals muziek, afbeeldingen en video's. Bovendien kun je met meer opslagcapaciteit meer van je documenten, projecten en bestanden opslaan, wat je computerervaring veel efficiënter kan maken.

Bij het kiezen van de juiste opslagoplossing voor je bedrijf is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en het soort producten dat je moet opslaan. Je moet ook rekening houden met de mate van toegankelijkheid die je nodig hebt, en met kostenbesparing en beveiliging. Denk na over je bedrijfsworkflow en identificeer mogelijke verbeterpunten. Dit zal helpen om je opslagoplossingen te beperken en het gemakkelijker maken om te beslissen welke het beste aan je behoeften voldoet. Overweeg ten slotte factoren als duurzaamheid en gebruiksgemak, en zorg ervoor dat je verschillende merken en modellen vergelijkt om de meest geschikte optie te vinden.

De voordelen van cloudopslag zijn talrijk. Cloudopslag biedt gebruikers gemak, veiligheid, flexibiliteit, samenwerkingstools, schaalbaarheid en kostenbesparing. Het is ook gemakkelijker om toegang te krijgen tot gegevens die in de cloud zijn opgeslagen in vergelijking met gegevens die zijn opgeslagen op apparaten of fysieke opslagsystemen, waardoor gebruikers toegang hebben tot bestanden vanaf elk apparaat met internettoegang. Bovendien biedt cloud-opslag gebruikers automatische back-up- en herstelmogelijkheden, zodat ze hun gegevens kunnen herstellen in geval van stroomuitval, apparaatstoringen of een ramp. Ten slotte bieden veel cloud-opslagdiensten gebruikers eenvoudige samenwerkingstools, zodat ze documenten, foto's en andere bestanden kunnen delen met collega's, vrienden en familie.

De efficiëntie van je opslagapparaten verbeteren kan op verschillende manieren. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je je opslagapparaten regelmatig opruimt en organiseert, waarbij je alle belangrijke bestanden in aangewezen mappen bewaart om ze gemakkelijker te kunnen organiseren. Ten tweede, overweeg een back-up van al je belangrijke bestanden op een apart apparaat of een cloudserver, om ervoor te zorgen dat je gegevens niet verloren gaan als je apparaat defect raakt of beschadigd is. Kijk bovendien naar optimalisatieprogramma's of software om de prestaties van je opslagapparaten te helpen versnellen. Het upgraden van je apparaten naar nieuwere modellen of het vervangen van verouderde modellen kan ook voordelig zijn en mogelijk de efficiëntie van je opslag vergroten.

Interne opslagapparaten zijn apparaten die zich fysiek in een computersysteem bevinden, zoals een harde schijf, RAM of solid-state drive, terwijl externe opslagapparaten die zijn die zich buiten het computersysteem bevinden, zoals een USB-station, geheugenkaart of externe harde schijf. Interne opslagmedia bieden meestal hogere snelheden en grotere capaciteiten, en zijn ontworpen voor meer permanente opslag, terwijl externe opslagmedia draagbaarder zijn en meestal worden gebruikt voor kortstondige opslag of het overbrengen van gegevens tussen verschillende apparaten.

 1. Maak regelmatig een back-up van je gegevens: Maak een back-up plan dat regelmatig kritische gegevens kopieert en opslaat op een veilige locatie.

 2. Bewaak het gebruik en de prestaties: Volg de gezondheid en prestaties van je opslagapparaten door een prestatiebewakingsprogramma te gebruiken om capaciteit, latentie en doorvoer te meten.

 3. Houd je firmware bijgewerkt: Controleer regelmatig op updates of upgrades van je firmware, en pas deze updates toe zodra ze beschikbaar zijn.

 4. Configureer RAID: Redundantie is een essentiële factor in goed opslagbeheer

De voordelen van het gebruik van virtuele opslagopties zijn talrijk. Ten eerste zijn ze zeer veilig, omdat ze gegevens virtueel opslaan, wat betekent dat gevoelige informatie off-site wordt beschermd en niet kwetsbaar is voor fysieke diefstal of vernietiging. Ten tweede is virtuele opslag doorgaans voordeliger en biedt het flexibele opslagplannen, waardoor bedrijven de vrijheid hebben om hun opslagcapaciteit in de loop der tijd uit te breiden. Bovendien zijn virtuele opslagopties veel sneller en gemakkelijker toegankelijk dan fysieke opslagoplossingen, waardoor belangrijke documenten sneller toegankelijk zijn. Tot slot zijn virtuele opslagopties beschikbaar in verschillende maten, waardoor ze ideaal zijn voor bedrijven met beperkte ruimte of middelen.

Gegevensdeduplicatie is een proces dat wordt gebruikt om de hoeveelheid ruimte die wordt ingenomen door gegevens die op een opslagapparaat zijn opgeslagen te verminderen. Het werkt door het identificeren en elimineren van overbodige gegevens, zoals meerdere kopieën van hetzelfde bestand, om zo ruimte vrij te maken op het apparaat. Hierdoor wordt de hoeveelheid fysieke ruimte die nodig is om de gegevens op te slaan verminderd. Dit kan de hoeveelheid benodigde opslagruimte aanzienlijk verminderen. Data deduplicatie kan helpen de opslagapparaten die je hebt optimaal te benutten, zodat je meer gegevens kunt opslaan in dezelfde hoeveelheid ruimte.

De beste manier om gegevens veilig en zonder gegevensverlies op te slaan is het gebruik van een beveiligd cloudopslagplatform. Cloudopslag biedt redundantie en betrouwbaarheid, wat betekent dat in de meeste gevallen van je gegevens een veilige back-up wordt gemaakt op meerdere servers en dat elk toevallig verlies gemakkelijk te herstellen is. Bovendien hebben de meeste oplossingen voor cloudopslag sterke versleutelingsprotocollen, waardoor het voor kwaadwillende hackers moeilijk is om toegang te krijgen tot je gegevens. Verder kun je vaak vanaf elk apparaat bij je gegevens, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat bestanden corrupt of ontoegankelijk worden.

Een Storage Area Network (SAN) is een netwerk van gedeelde opslagapparaten, zoals disk arrays, tapedrives en optische jukeboxen, die met elkaar verbonden zijn om toepassingen of servers snel en gemakkelijk toegang te geven tot gegevens. Een Direct Attached Storage (DAS) systeem is een opslagsysteem dat rechtstreeks verbonden is met een enkele computer, of een kleine reeks computers, die dicht bij elkaar staan.

Qua prestaties bieden SAN's doorgaans betere prestaties en schaalbaarheid dan DAS's, omdat ze toegang geven tot gegevens van een groot aantal apparaten. Bovendien zijn SAN's doorgaans gemakkelijker te beheren, omdat ze meerdere protocollen kunnen ondersteunen, zoals fibre en iSCSI, en gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden met een groot aantal bestaande systemen. DAS's zijn echter vaak eenvoudiger en minder duur, en kunnen gebruikers specifieke toegang bieden tot hun opslagsysteem.

Er zijn veel verschillende soorten opslagmedia, waaronder:

-Interne harde schijven: Interne harde schijven zijn de primaire opslagoptie voor de meeste computers. Dit type opslag biedt veel opslagcapaciteit voor de meeste gebruikers en is vaak veiliger dan andere externe opslagmedia.

-USB Flash Drives: USB-sticks zijn een veelzijdig en licht opslagmedium waarmee gebruikers bestanden en gegevens tussen apparaten kunnen transporteren.

-SD-kaarten: SD-kaarten zijn een soort verwijderbare digitale opslag die worden gebruikt in verschillende apparaten, waaronder camera's, smartphones en tablets.

-Externe harde schijven: Externe harde schijven bieden grote hoeveelheden opslagruimte, waardoor ze perfect zijn voor het opslaan van grote hoeveelheden gegevens. Ze zijn meestal gebaseerd op schijven en kunnen met een USB of Firewire aansluiting op een computer worden aangesloten.

-Solid State Drives (SSD's): SSD's zijn het nieuwste type opslagmedium en bieden hogere snelheden en kleinere formaten dan traditionele harde schijven.

-DVD's/Blu-Ray-schijven: Hoewel deze opslagmedia minder populair worden door de opkomst van streaming media, kunnen deze fysieke schijven nog steeds worden gebruikt om grote hoeveelheden gegevens op te slaan.

-Cloud Storage: Cloudopslag is het proces van het opslaan van gegevens op een externe server, waardoor gebruikers vanaf elk apparaat met een internetverbinding toegang hebben tot hun opgeslagen bestanden.

 1. Sneller opstarten en afsluiten. Solid-state drives kunnen opgeslagen gegevens vaak veel sneller openen en verwerken dan traditionele harde schijven, wat leidt tot kortere opstart- en afsluittijden.

 2. Snellere algemene prestaties. SSD's maken gebruik van NAND-flashgeheugen, waardoor ze uitzonderlijk snelle lees- en schrijfsnelheden bieden - vaak veel sneller dan traditionele harde schijven.

 3. Laag energieverbruik. SSD's verbruiken veel minder energie dan traditionele harde schijven, wat leidt tot een langere batterijduur in laptops en een lagere energierekening in desktop pc's.

 4. Schokbestendigheid. SSD's bevatten geen bewegende delen, wat betekent dat ze niet worden beïnvloed door fysieke schokken. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in mobiele apparaten die gevoelig zijn voor vallen en andere schokken.

 5. Stillere werking. Traditionele harde schijven zijn mechanisch, dus ze maken vaak meer lawaai tijdens het gebruik. SSD's zijn stil omdat ze geen bewegende delen hebben.

Infraroodopslag is een vorm van gegevensopslag die licht gebruikt om informatie op te slaan en op te vragen. Het werkt door gegevens te coderen op lichtstralen en die dan door te sturen naar een infrarood-ontvanger. Deze gegevens kunnen dan worden gebruikt voor allerlei toepassingen, zoals het maken van back-ups, het overbrengen van bestanden en het streamen van multimedia. Infraroodopslag kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan apparaten, zoals mobiele telefoons, TV's, DVD-spelers en zelfs computers. Het is een geweldige manier om snel en gemakkelijk een back-up van gegevens te maken en informatie over te dragen.

De hoeveelheid geheugen of opslag die je nodig hebt voor je computer of apparaat hangt af van de specifieke taken die je ermee wilt gaan doen. Als je je apparaat gebruikt om te internetten, multimedia te streamen en basistaken als tekstverwerking en gegevensbeheer uit te voeren, heb je waarschijnlijk ongeveer 8-16 GB RAM en 250-500 GB opslagruimte nodig. Voor meer veeleisende taken zoals 3D rendering of gaming heb je wellicht 32GB of meer RAM en 1TB of meer opslagruimte nodig. Uiteindelijk is het het beste om de systeemeisen van de apps en programma's die je van plan bent te gebruiken te bekijken en een model te kiezen met voldoende geheugen en opslagcapaciteit om je behoeften te ondersteunen.

Tapes bieden verschillende voordelen boven harde schijven als het gaat om langdurige gegevensopslag. Tapes hebben over het algemeen een langere levensduur dan harde schijven, wat betekent dat opgeslagen gegevens langer meegaan met weinig of geen degradatie. Bovendien zijn tapes per gigabyte goedkoper dan harde schijven, waardoor ze een voordeligere optie zijn voor het archiveren van grote hoeveelheden gegevens. Tenslotte zijn tapes beter beveiligd tegen fysieke schade, omdat ze geen bewegende delen hebben, en beter bestand zijn tegen extreme omstandigheden dan harde schijven.

Er zijn verschillende typen opslagcontrollers beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. In het algemeen hangt het type opslagcontroller dat het beste is voor jouw toepassing af van je specifieke behoeften.

De belangrijkste typen opslagcontrollers zijn:

-Host Bus Adapters (HBA's): HBA's zijn verantwoordelijk voor het verbinden van hostcomputers met opslagmedia, zoals harde schijven. Deze worden meestal gebruikt in serveromgevingen en leveren hogere prestaties dan andere typen controllers.

-RAID-controllers: RAID-controllers bieden toegang tot meerdere fysieke schijven tegelijk, zodat je grote hoeveelheden gegevens kunt opslaan. RAID-controllers kunnen ook de snelheid en flexibiliteit verhogen, waardoor ze ideaal zijn voor back-end opslagoplossingen.

-Network Attached Storage (NAS): NAS-apparaten bieden toegang tot meerdere fysieke apparaten, waardoor ze ideaal zijn voor netwerkbestandsshares en back-upoplossingen. NAS-apparaten bieden doorgaans hoge prestaties, schaalbaarheid en betrouwbaarheid.

-Solid State Controllers: Solid State Controllers bieden snelle toegang tot solid-state drives (SSD's). SSD's leveren snelle lees-/schrijfprestaties, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen die snelle toegang tot gegevens vereisen.

Tot slot hangt het type opslagcontroller dat het beste is voor je toepassing uiteindelijk af van je eisen, want elk type controller biedt zijn eigen voor- en nadelen.

Objectopslag is een vorm van cloudopslagtechnologie waarmee je grote hoeveelheden gegevens op een efficiënte en kosteneffectieve manier kunt opslaan. Objectopslag gebruikt virtuele containers (of "objecten") om gegevens op te slaan in een enkele opslagplaats die veel groter is dan de traditionele bestandsopslagsystemen die in bedrijfsomgevingen worden gebruikt. Het maakt de opslag van ongestructureerde gegevens zoals foto's, video's, webinhoud en documenten in de cloud mogelijk. Objectopslag is ideaal voor bedrijven van elke omvang die grote hoeveelheden gegevens moeten opslaan die snel en gemakkelijk kunnen worden opgevraagd en verwerkt. Objectopslag kan ook worden gebruikt om gearchiveerde gegevens, back-ups en andere statische gegevens die niet zo vaak worden opgevraagd op te slaan. Deze technologie biedt bedrijven de mogelijkheid hun gegevens naar de cloud te verplaatsen en ze altijd en overal toegankelijk te maken.

Snel en efficiënt een back-up maken van gegevens is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig en toegankelijk zijn. Een van de beste manieren om dit te doen is het gebruik van een externe harde schijf of een cloud-gebaseerde opslagoptie zoals De Beste Opbergers. Een externe harde schijf biedt een fysieke locatie voor je gegevens, terwijl cloud-gebaseerde opslagoplossingen een veilige en off-site back-up van je gegevens bieden. Met cloud-gebaseerde opslagoplossingen heb je het extra voordeel dat je vanaf elke locatie toegang hebt tot je gegevens. Als je op zoek bent naar een meer geautomatiseerde oplossing, biedt De Beste Opbergers ook een back-updienst die geplande back-ups van je gegevens gemakkelijk en efficiënt maakt.

Gelaagde opslag is een type opslagmethode waarbij gegevens in verschillende niveaus of lagen worden opgeslagen, afhankelijk van het gebruik en het belang ervan. Gelaagde opslag kan je helpen je gegevens efficiënter te beheren door te optimaliseren hoe je gegevens worden opgeslagen, zodat je snel en gemakkelijk toegang hebt tot de belangrijkste gegevens, terwijl je minder vaak gebruikte gegevens opslaat op langzamere maar meer betaalbare opslagapparaten. Zo kun je de kosten drukken door de gegevens die je snel en vaak nodig hebt op snellere, duurdere opslagapparaten te bewaren en je vraag naar dure opslag te verminderen.

Optische schijven zijn ongelooflijk veelzijdig, omdat ze een groot aantal soorten gegevens kunnen opslaan, waaronder audio- en videobestanden, afbeeldingen, documenten en softwareprogramma's. Met de juiste hardware kunnen optische schijven zelfs worden gebruikt om grote hoeveelheden high-definition video en complexe datasets zoals medische dossiers op te slaan. Ze zijn een prima optie voor het maken van back-ups van belangrijke bestanden, het delen van bestanden met anderen, of het opslaan van grote hoeveelheden gegevens.

De beste RAID-opstelling voor het maken van back-ups hangt af van je individuele behoeften. Houd bij het kiezen van een RAID-opstelling rekening met het soort gegevens dat je opslaat, de grootte van de gegevens, en hoe vaak je ze moet benaderen. Als je gegevens bijvoorbeeld missiekritisch zijn en in hoge mate beschikbaar moeten zijn, dan is RAID 0, 1 of 10 een goede keuze. Moet je een grote hoeveelheid gegevens opslaan of heb je er vaak toegang toe, dan kan RAID 5, 6 of zelfs 50 het beste zijn. Uiteindelijk is de beste RAID opstelling voor het back-uppen van gegevens de opstelling die het beste past bij je specifieke behoeften.

Om je gegevens op USB apparaten te beschermen is het belangrijk de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen. Een van de meest effectieve manieren om je gegevens te beschermen is door encryptiesoftware te gebruiken. Je kunt ook overwegen een veilig wachtwoord aan te maken en een verificatieproces te gebruiken om toegang te krijgen tot het apparaat. Zorg er bovendien voor dat er regelmatig een back-up van de gegevens wordt gemaakt op een externe schijf of een cloudopslagdienst. Tot slot, als je een USB-apparaat weggooit, zorg er dan voor dat je alle gegevens ervan wist om ongeoorloofde toegang te voorkomen.

De grootste capaciteit aan gegevens die op een enkel apparaat kan worden opgeslagen hangt af van het type apparaat en het type opslagmedium. Enkele van de hoogste opslagmedia die momenteel beschikbaar zijn, zijn harde schijven, die tot 16 terabyte aan gegevens kunnen opslaan. Flash geheugenkaarten en USB flash drives kunnen in het algemeen tot 2 terabyte opslaan, terwijl optische schijven zoals CD's en DVD's maximaal 100 gigabyte kunnen bevatten.

Ja, je kunt cloud-opslag gebruiken om vertrouwelijke gegevens op te slaan. Je moet echter voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat de aanbieder van cloud-opslag die je kiest sterke beveiligingsmaatregelen en -processen heeft om je gegevens te beschermen. Je moet er ook voor zorgen dat je gegevens versleuteld zijn voordat je ze naar de cloud uploadt.

Network attached storage (NAS) apparaten zijn er in verschillende vormen en maten, ontworpen voor verschillende behoeften thuis, in het bedrijf en in de onderneming. De meest voorkomende soorten NAS-apparaten zijn:

 1. Desktop NAS-servers: deze NAS-servers zijn ontworpen om op of onder een bureau te passen en zijn over het algemeen bedoeld voor kleinere bedrijven en thuisgebruik.

 2. NAS-servers in rek: deze NAS-servers zijn ontworpen om in een rek te worden gemonteerd en zijn het meest geschikt voor middelgrote en grote bedrijven. Ze hebben meestal veel grotere opslagcapaciteiten en betere prestaties.

 3. Network Attached Direct Attached Storage (NAS DAS): dit zijn hybride apparaten die de kenmerken van zowel NAS als DAS combineren. Ze zijn zeer geschikt voor bedrijven die zowel netwerk bestandsopslag als directe toegang tot lokale opslag nodig hebben.

 4. Home Media Servers: deze NAS-apparaten zijn ontworpen voor de thuisgebruiker en worden voornamelijk gebruikt voor het streamen van media. Ze worden meestal geleverd met speciale functies zoals DLNA-ondersteuning, streaming mediatoepassingen en mediabibliotheken.

  Ongeacht het type network attached storage device, is een van de belangrijkste voordelen de mogelijkheid om gemakkelijk gegevens in een netwerk op te slaan en er toegang toe te krijgen. Het juiste NAS-apparaat hangt af van de specifieke eisen van de gebruiker.

Primaire opslag is tijdelijk geheugen dat gegevens en toepassingen opslaat die op dat moment in gebruik zijn. Dit type geheugen is over het algemeen vluchtig, wat betekent dat alle informatie die erin is opgeslagen verloren gaat als de computer wordt uitgezet. Secundaire opslag bevat gegevens en programma's die momenteel niet in gebruik zijn. Dit type geheugen is niet-vluchtig, wat betekent dat gegevens en programma's die erin zijn opgeslagen blijven bestaan, zelfs als de computer wordt uitgezet. Primaire opslag is sneller en duurder dan secundaire opslag.